28 januari

Gisteravond werden we opeens bij elkaar geroepen. Er wordt een reef clean-up gehouden in Mahahual en ze hebben nog duikers nodig. Dus vandaag mag ik naar het dorp met al m’n spullen om daar rommel van de orkaan te lokaliseren en op te ruimen. Peter heeft jammer genoeg niet goed geslapen en kan dus niet mee. We moeten op tijd op en vroeg weg zodat we zo veel mogelijk kunnen doen. Aangekomen in Mahahual is er niemand om ons te begroeten en lijkt de plaats volledig uitgestorven. We zijn even vergeten dat we in Mexico zijn en dat negen uur betekent dat de eerste mensen pas na 10 uur zullen komen. En dan zijn er natuurlijk nog geen boten… Om 11.30 zijn we dan eindelijk klaar om uit te varen. Het plan is als volgt: Wij nemen de kleine rommel mee in onze mashbag en grote troep wordt opgehezen door de boot. Stel je hier niet te veel van voor: het blijft een klein sloepje met 2 man die heel hard aan een touw trekken. Als wij iets groots hebben gevonden geven we een signaal aan de snorkelaars die ons aan de oppervlakte volgen. Zij laten dan een touw zakken (duiken hiermee even naar 10 meter om het aan ons te geven…) dat wij vastmaken en dan is het trekken geblazen. Ruim 45 minuten laten ligt de boot vol rommel en gaan we terug. Het rif is wel erg beschadigde maar de grote koralen zijn nog steeds in orde. Tijdens de 2de duik zie ik na 5 minuten dat m’n camershuis helemaal volgelopen is met water. er is geen redden meer aan (klein stukje touw tussen de O ring dom, dom ,dom) en ik ben gedwongen om er nog 40 minuten door te duiken. dit is genoeg om 15 minuten te rouwen, 10 minuten te bedenken hoe ik dit aan peter moet vertellen en daarna te bedenken wat voor een camera ik dan zou willen en te genieten van de duik. Met een boot vol rommel varen we weer terug. Iedereen is erg enthousiast over onze hulp en het resultaat van de dag: een volledige vrachtwagen vol met vuilnis, allemaal gevonden op het rif, de laguna en het strand. We worden bedankt en onze foto’s worden genomen voor in de krant. Er worden plannen gemaakt om dit iedere maand te doen wat natuurlijk een goed idee is, maar het blijft Mexico dus eerst zien dan geloven.

2 Responses to “Reef clean-up”

  1. mechgijs says:

    wat grappig en mooi om te weten dat terwijl jij een prachtig stuk natuur onderhoudt, ik beviel van jonas! de wereld draait door zonder genade! ik kon daar vorige week niet aan denken….nu gaat het beter! we zijn eergisteren voor t eerst buiten geweest met jonas! ik had lucht nodig….heel erg lekker! het gaat zo goed en jonas blijft een zoetje! ik kan niet wachten om hem je te laten zien! maar ben nog steeds stront jaloers op jullie met dat mooie strand en blauwe zee!! geniet nog lekker, maar gelukkig al tot snel! dikke kussen! mech, gijs en jonas

  2. rensje says:

    hoi lievers,
    van harte gefeliciteerd met jullie neefjes! hoop jullie strakjes in levenden (en waarschijnlijk poepiebruine) lijve te kunne feliciteren! dikke zoenen, geniet daar van al het moois en elkaar en tot snel,
    xxxRens